Brakel Yachtcharter Sneek, Vaarroutes FrieslandTurfroute

Ontdek de veelzijdige pracht van de Turfroute

Een route die u dankzij de motorjachtverhuur van Brakel Yachtcharter kunt varen, is de Turfroute in Zuidoost-Friesland. Dit deel van de Turfroute bereikt u via de Meinesloot en het Deel bij Akkrum, via de Opsterlandse Compagnonsvaart ten zuidoosten van Appelscha of via de Tjonger ten zuiden van Heerenveen. Het landschap is er als een kameleon: groene vergezichten wisselen uitgestrekte bossen en paarse heidevelden af. Wilt u alvast meer weten over Zuidoost-Friesland?

Fietsen Friesland

Heeft u uw fietsen meegenomen op uw motorjacht? Verken deze contreien dan niet alleen per boot maar ook op de fiets. Een uitgebreid en overzichtelijk fietsroutenetwerk gidst u gastvrij door Zuidoost-Friesland. Laat u dus ook aan wal overweldigen door de veelzijdige pracht van dit karakteristieke deel van Friesland.

Handig om te weten:

De vaarwegen ten oosten van Uilesprong en Mildam tot de Damsluis zijn alleen toegankelijk met een entreebewijs à € 15,00 van de Stichting De Nije Kompanjons. Verkrijgbaar bij de Damsluis (ten oosten van Appelscha), Sluis 1 in de Tjonger en Sluis Verlaat 1 in Gorredijk. Bruggen en sluizen in dit deel van de Turfroute zijn bemand van 09.00-12.00 en 13.00-17.00 uur, op zon- en feestdagen worden ze niet bediend.
Wilt u vanaf Sluis 1 in de Tjonger (tussen Mildam en Oldeberkoop) varen naar de passantenhaven De Uutwiek in Oldeberkoop, dan is dat gratis. Bij Sluis 1 koopt u een entreebewijs, na uw verblijf in De Uutwiek ontvangt u bij dezelfde sluis het betaalde bedrag retour. Deze regeling geldt alleen voor boten uit de richting van Mildam die niet verder varen dan Oldeberkoop.

Elfstedenroute: in het spoor van de Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een klassieker op ijs. Wanneer in de winter de ijsvloer dik genoeg is, krijgt de Elfstedenkoorts schaatsliefhebbers in het hele land te pakken. De tocht van tweehonderd kilometer start en eindigt in Leeuwarden en voert schaatsers langs de elf Friese steden met stadsrechten. En niet alleen schaatsers. Ook bijvoorbeeld fietsers, wandelaars, automobilisten en zelfs zweefvliegers geven zich elk jaar over aan hun eigen Elfstedentocht.

Wilt u de elf Friese steden over water verkennen? De Elfstedenroute laat u zien wat roemruchte Elfstedentocht-schaatsers onderweg zagen. Een ANWB-waterkaart (Friese meren NO, waterkaart B, Friese meren) is onontbeerlijk om uw eigen route over het water uit te stippelen. Aanlooproutes voor het gebied zijn Grou en Akkrum. De motorjachtverhuur van Brakel Yachtcharter in Sneek vormt natuurlijk het beginpunt van uw legendarische tocht langs de elf steden. Een stempelkaart is niet nodig!